Um 2. Etapa de proiectare
2.1 Transformarea modelului de date in schema conceptuala a bazei de date
Daca in faza de analiza se obtine un model de date total independent de SGBD-ul ales pentru implementarea fizica, in faza de proiectare se lucreaza asupra unui model numit model de transformare care este dependent de SGBD-ul ales.
Se utilizeaza instrumentul Database Design Transformer care converteste entitatile in tabele, atributele in coloane, atributele de identificare a entitatilor in chei primare si asocierile intre entitati in chei externe.
Pe baza diagramei entitate asociere se vor crea o serie de definitii utilizate apoi la generarea bazei de date. Pentru fiecare entitate se genereaza o definitie de tabela, numele la plural al entitatii va deveni numele tabelei (de exemplu entitatea Client se va transforma in tabela Clienti). Fiecare atribut al entitatii se transforma intr-o coloana a tabelei, cu acelasi nume si propietati (de exemplu atributul Prenume se transforma in coloana Prenume de tip varchar2(20) si cu valori not null). Toate spatiile din numele unei entitati/atribut sunt inlocuite cu “_” (de exemplu cod postal devine cod_postal). Atributul de identificare al entitatii devine cheia primara a tabelei. Restrictia de cheie primara va primi numele <nume scurt entitate>_PK (de exemplu clie_PK).
Fiecare asociere se transforma in doua obiecte:
· o coloana cheie externa in tabela care refera. Optionalitatea coloanei depinde de tipul asocierii (partiala sau totala) ( <nume scurt entitate>_<nume coloana>);
· o restrictie referentiala ce este asociata cu coloana cheie externa (<de la nume scurt entitate >_<la nume scurt entitate asociata>_FK) (de exemplu cli_vac_FK)
2.2. Rafinarea
schemei conceptuale
Instrumentul Design Editor ofera un mediu integrat pentru proiectarea si generarea aplicatiilor client/server si include un navigator Design Navigator si o suprafata de lucru pentru crearea si manipularea diagramelor. Navigatorul afiseaza obiectele aplicatiei curente, este o structura ierarhica prin care se pot vizualiza si gestiona definitiile salvate in Repository. Navigatorul are patru optiuni : Server Model, Modules, DBAdmin si Distribution. Optiunea Server Model este utilizata pentru proiectarea bazei de date. Optiunea Modules este utilizata pentru proiectarea si generarea modulelor aplicatiilor. Optiunea DBAdmin este utilizata pentru a defini aspectele fizice ale bazei de date (definitii ale stocarii si cerintele de securitate).
Suprafata de lucru este utilizata de optiunile Server model si Modules. Se pot crea automat diagrame prin tragerea obiectelor din navigator (drag and drop) in suprafata de lucru.
Diagrama Server Model permite manipularea grafica a obiectelor schemei conceptuale a bazei de date si a relatiilor intre ele. O astfel de diagrama poate include urmatoarele obiecte : tabele, coloane, chei primare, chei externe. Reprezentarea grafica a unei tabele contine o serie de butoane si icoane ce ofera detalii despre definitia tabelei (triggeri, indecsi, sinonime, cheie primara, chei unice, restrictii de validare, chei externe). Fiecare coloana din tabela are un tip de data si o icoana asociata.
Se pot utiliza diferite metode pentru a crea o diagrama Server Model. Cea mai simpla este de a selecta obiectele din navigator si a le trage (drag and drop) in suprafata de lucru. Diagrama afiseaza automat obiectele bazei de date si relatiile dintre ele. Cu ajutorul lui Design Editor se pot modifica propietatile obiectelor .
SINTEZA:
Etapa 9 Transformarea
modelului de date in schema conceptuala a bazei de date
· Click pe icoana Database Design Transformer (DDT).
Se poate apela si din instrumentul Entity Relationship Diagrammer. Se selecteaza entitatile care se vor transforma si se apeleaza DDT, selectind optiunea Utilities/ Database Design Transformer din meniul principal.
Se poate utiliza instrumentul DDT in doua moduri:
- modul implicit permite transformarea tuturor entitatile sau unui grup de entitati. Optiunea Summary of run set afiseaza numarul de entitati si numarul de tabele deja mapate la entitati.
- modul selectiv (customize) permite specificarea unor reguli mai complexe de transformare.
Optiunea Show Run Set vizualizeaza lista de elemente din model ce vor fi transformate (atribute, entitati, asocieri si atribute de identificare). Fiecare tabela trebuie sa aiba o cheie primara. Daca o entitate nu are un atribut de identificare, DDT adauga automat urmatoarele elemente la definitia tabelei:
- definitia unei coloane numerice cu numele <nume scurt entitate>_ID.
- definitia unei restrictii de cheie primara asociata cu coloana respectiva.
De asemenea DDT genereaza o definitie de secventa numita <nume tabela_SEQ. Se seteaza propietatea Sequence a coloanei (se asociaza definitia secventei cu coloana respectiva).
Optiunea Settings controleaza iesirea lui Database Design Transformer.
· Lansarea lui DDT:
-click pe butonul Run;
-se urmareste fereastra de iesire.
· Se inchide fereastra de iesire cind procesul s-a terminat.
· Se vizualizeaza transformarile prin selectarea optiunii Customize din DDT. Se vizualizeaza fiecare definitie de tabela. Optiunea Table Mappings afiseaza numele tabelelor ce au fost definite iar optiunea Other mappings afiseaza pentru fiecare tabela, definitiile coloanelor, a cheilor primare, cheilor externe si a indecsilor.
· Se pot vizualiza definitiile de tabele generate de DDT folosind si instrumentul Repository Object Navigator (se pot vizualiza si edita propietatile obiectelor).
Etapa 10 Rafinarea
schemei conceptuale
Se utilizeaza optiunea Server Model pentru a rafina definitiile schemei conceptuale a bazei de date. Se pot adauga valori implicite, secvente ce genereaza chei primare, etc.
· Click pe icoana Design Editor.
· Pentru a crea o schema conceptuala:
-se detaliaza ramura Relational Table Definition.
-click pe tabelele ce sunt incluse in schema si se trag in zona de lucru. Pentru a selecta mai multe tabele se apasa tasta CTRL si apoi se selecteaza tabelele.
· Pentru a adauga o coloana la o tabela:
-click pe butonul Switch to Dialogs.
-dublu click pe tabela.
-se selecteaza optiunea Columns.
-click pe butonul Add.
-se introduce numele coloanei si propietatile ei.
-click pe butonul Finish pentru a salva modificarile si a iesi din fereastra de dialog.
· Pentru a schimba pozitia unei coloane:
-se selecteaza coloana (click butonul dreapta al mouse-ului, cu mouse-ul pe coloana, se alege optiunea Resequence).
-se trage coloana (drag and drop) in noua pozitie.
·
Pentru a seta valoarea implicita pentru o
coloana se utilizeaza propietatea Default
(de exemplu se seteaza la Sysdate, User sau la o
· Pentru a asocia o secventa cu o cheie primara, in propietatea Sequence se selecteaza numele secventei. De exemplu la atributul cheie primara cod client se poate asocia o secventa.
·
Se poate utiliza propietatea Autogen Type pentru a popula coloanele
prin crearea si modificarea marcilor de timp si a numelor utilizatorilor.
Aceasta propietate permite monitorizarea unei tabele (cine a creat-o sau a
modificat-o si cind a avut loc modificarea) si are urmatoarele valori : Created By, Date Created, Date Modified si
Modified By.
·
Daca propietatea Server Derived a unei coloane este setata pe “Yes”, Table API genereaza valori unice pentru
coloanele asociate cu o definitie de secventa si gestioneaza istoria
modificarilor pentru coloanele ce au setata propietatea Autogen Type.
· Se salveaza diagrama selectind optiunea File/Save din meniul principal.
3. Etapa de elaborare a
programelor
3.1 Generarea bazei
de date si a interfetei API
Se utilizeaza instrumentul Database Objects Generator pentru a genera baza de date. Apoi se genereaza interfata program pentru aplicatii (API).
Server Generator permite fie generarea directa a bazei de date Oracle sau a unor scripturi DDL (Data Definition Language) ce se vor utiliza ulterior.
Se genereaza un fisier de comenzi principal (un script SQL*Plus) ce apeleaza alte fisiere folosind comanda Start. Extensia acestor fisiere indica tipul de comenzi continute:
· un fisier (.tab) ce contine comenzi CREATE TABLE;
· un fisier (.con) ce contine comenzi ALTER TABLE prin care se adauga restrictii la tabele;
· un fisier (.sql), fisier de comenzi principal.
Interfata API este un nivel soft PL/SQL intre aplicatia client si baza de date Oracle prin care se executa operatii de actualizare (inserare, modificare, stergere si blocare) pe baza de date, se valideaza restrictiile (de unicitate, entitate, referentiala), etc.
Aplicatiile construite cu Form Builder si Oracle WebServer pot utiliza Table API.
SINTEZA:
Etapa 11 Generarea
bazei de date si a interfetei API
· Click pe icoana Design Editor.
· Se specifica destinatia pentru generarea bazei de date.
-click butonul Generate DDL.
-click butonul Database.
-se introduce nume/parola si aliasul bazei de date.
· Se selecteaza obiectelor bazei de date pentru generare.
-click pe butonul Objects.
-se selecteaza toate obiectele din Server Model si se copiaza in fereastra Generate.
· Se vizualizeaza obiectelor generate cu Database Navigator.
-se selecteaza optiunea Tools/Database Navigator din meniul principal.
-se introduce nume/parola si aliasul bazei de date.
-se detaliaza ramura ce corespunde schemei proprii de obiecte.
· Se genereaza Table API pentru o baza de date Oracle.
-se selecteaza tabelele pentru care se vor genera Table API.
-se selecteaza optiunea Generate/Generate Table API din meniul principal.
-se alege Oracle ca destinatie pentru generare sau File daca se doreste generarea unui fisier script SQL.
-click pe butonul Start.
· Pentru a vizualiza structura unei tabele se alege optiune Tools/SQL*Plus din meniul principal. Se tasteaza comanda:
DESCRIBE <nume_tabela>
3.2 Generarea
modulelor aplicatiei
Propietatile de afisare ale unei coloane determina propietatile implicite de prezentare pentru toate modulele ce utilizeaza acea coloana (de exemplu specifica dimensiunile de afisare pentru coloane, definesc ordinea in care apar elementele in aplicatia generata, definesc modul in care sunt afisate coloanele daca au o lista de valori, sub forma de grup de butoane, combo box sau poplist). Rafinarea acestor propietati este o activitate ce se executa inainte de a genera modulele aplicatiei. Utilitarul ce transforma modelul functional in definitii ale modulelor aplicatiei utilizeaza aceste propietati de afisare a coloanelor.
In Repository definitia unei coloane include doua tipuri de propietati:
· Propietati ce se refera la modul cum este definita coloana in baza de date (Column Name, Data Type, Maximum Size, Optional, Sequence );
· Propietati de afisare ce definesc setarile implicite pentru afisarea datelor in videoformate si rapoarte (Prompt, Display Type, Format Mask, Hint Text, Display Height, Display Lenght).
Instrumentul Application Design Transformer face urmatoarele transformari (tabelul 1)
Tabelul 1 Corespondenta intre atribute si coloane
Atribute ale
entitatii |
Coloane ale tabelei |
Nume (name) |
Prompt |
Comentariu (comment) |
Text ajutator (Hint text) care apare atunci cind cursorul se muta pe elementul din videoformat. Coloanele cheie externa nu mostenesc propietatea Hint text de la etapa de analiza, deoarece ele nu sunt asociate cu un atribut . |
Format |
Tip de afisare (display type) |
Lungime |
Lungimea de afisare (display lenght) |
Inaltime |
Inaltimea de afisare (display height) |
Domeniu |
Domeniu care are o influenta directa asupra modului de afisare a coloanei. Daca un atribut are asociat un domeniu, atunci acelasi domeniu este asociat cu coloana rezultata. |
Se pot edita propietatile de afisare ale unei coloane folosind fereastra de dialog Edit Table cu optiunile Display (Display, Sequence), Controls (Prompt, Display Type, Display Height si Width) si UI ( Hint text, Display Format, Alignment) sau optiunea Column Properties care permite accesul la toate propietatile unei coloane.
Se poate vizualiza o coloana sub forma unei casute de validare (check box) daca coloana are numai doua valori posibile sau sub forma unui grup de butoane radio daca coloana are mai mult de 5 valori distincte sau sub forma de lista (poplist) daca coloana are mai mult de 20 de valori distincte. Aplicatiiile generate pot manipula si imagini. O imagine poate fi stocata in baza de date ca data de tip Long Raw sau Blob sau se poate stoca numai numele fisierului ce contine imagine (Bfile). Pentru a genera un element de tip imagine se seteaza propietatea Display Type pe Image.
Instrumentul Application Design Transformer (ADT) mapeaza fiecare functie frunza din diagrama ierarhiei de functii la un modul al aplicatiei si genereaza un set de module candidate (propietatea Candidate a fiecarui modul este setata pe “Yes”). Cind exista mai multe functii care utilizeaza aceleasi date, ADT poate combina functiile pentru a genera un singur modul. Daca o functie nu utilizeaza date, atunci modulul rezultat este Manual. Daca o functie utilizeaza date atunci modul de utilizare al datelor si propietatea Response determina tipul de modul:
· Daca propietatea Response este setata pe Immediate si datele pot fi interogate si actualizate (modul de utilizare a datelor este Create/Insert/Update/Delete /Retrieve) atunci modulul este de tip videoformat.
· Daca propietatea Response este setata pe Overnight si datele pot fi numai interogate (Retrieve) atunci modulul este de tip raport.
· Daca propietatea Response este setata pe Overnight si datele pot fi actualizate (modul de utilizarea este Insert/Update/Delete) atunci modulul este de tip Utility (utilitar).
Inainte de a se genera modulele, se pot modifica definitiile lor si modul cum ele utilizeaza datele.
Un modul de tip
videoformat este format din una sau mai multe componente (definitii ale
blocurilor de date din videoformat). Fiecare bloc de date poate utiliza una sau
mai multe tabele. O tabela poate fi folosita de mai multe blocuri de date.
O tabela utilizata de un bloc de date poate fi :
· O tabela de baza (base table) ce permite operatii de interogare si actualizare
· O tabela de lookup care adauga informatii suplimentare la videoformat. Coloanele acestei tabele se folosesc in videoformatul generat pentru a descrie cheia externa a tabelei de baza .
Transformarea unei functii in modul produce blocuri de date pentru fiecare tabela utilizata dar fara legaturi intre ele .
Cea mai utilizata structura de videoformat este structura master-detail.
Pentru a realiza o astfel de structura toate legaturile dintre blocurile de date ce utilizeaza tabele cer o legatura pe cheie externa. Coloana cheie externa ce leaga logic cele doua tabele trebuie sa apartina tabelei de detaliu.
Se poate vizualiza diagrama unui modul in doua moduri : Data View si Display View.
Modul Data View afiseaza structura modulului, permite modificarea ordinii de utilizare a tabelelor, tipul de utilizare a tabelelor si legaturile.
Modul Display View arata ordinea de afisare a elementelor din blocurile de date si se poate schimba aceasta ordine. Se pot vizualiza ferestrele si canvas-urile utilizate in modul si cum au fost alocate elementele blocului de date la canvas-uri.
Dupa procesul de generare a modulului de tip videoformat se obtin doua fisiere:
· Un fisier sursa (.fmb);
· Un fisier executabil (.fmx).
Oracle Designer Form Generator creeaza fisierul sursa (.fmb) si apeleaza Oracle Developer Form Compiler pentru a crea fisierul executabil (.fmx). Se poate apela Form Builder pentru a modifica fisierul sursa.
Preferintele sunt parametri ce influenteaza generarea videoformatelor.
Form Generator are mai mult de 450 de preferinte diferite.Cu ajutorul lor se poate controla modul de prezentare al blocurilor de date, al grupurile de butoane radio si scopul comentariilor generate.
Preferintele sunt grupate dupa tipul lor. De exemplu toate preferintele ce influenteaza modul de prezentare al unui bloc de date sunt grupate ca Block Layout preferences.
Cele mai utilizate grupuri sunt:
· Coding Style se refera la modul de formatare al codului PL/SQL.
· Form/Menu se refera la meniul atasat in timpul generarii videoformatului.
· Layout Block se refera la modul de prezentare a blocurilor de date.
· Standards se refera la libraria de obiecte si template-uri utilizata ca implicita in timpul generarii videoformatului.
Majoritatea preferintelor influenteaza aspectele legate de macheta blocurilor de date din modul (layout) :
· BLKDEC (Block Decoration) specifica tipul de decorare din jurul blocului de date (linii, dreptunghiuri, etc)
· BLKBWD (Block Brish Width) determina latimea liniei utilizate pentru decorarea blocului de date.
· RADDEC (Radio Group Decoration) specifica tipul de decorarea din jurul unui grup de butoane radio.
· RADBWD (Radio Group Brush Width) determina latimea liniei utilizate pentru decorarea grupului de butoane radio.
· ITMPAS (Item Prompt Above in Single row block) specifica ca prompt-urile trebuie plasate inaintea unui item dintr-un bloc de date cu un singur rind.
Se foloseste urmatoarea conventie pentru numele unui bloc:
de exemplu pentru preferinta BLKDEC, BLK sunt primele trei litere ce descriu categoria de preferinte (Block) iar DEC ultimele trei litere ce descriu tipul de preferinta (Decoration).
Se poate stabili nivelul la care este definita o preferinta. De exemplu daca o preferinta este definita la nivel de aplicatie, valoarea ei se aplica pentru toate modulele aplicatiei.
Nu toate preferintele sunt valabile la toate nivelurile. Fiecare preferinta are o valoare implicita.
Componentele ferestrei de dialog Generator Preferences sunt:
·
Level
Se afiseaza scopul sau nivelul la care este definita preferinta (aplicatie, modul, componenta de modul sau coloana).
·
Search Box
Se poate cauta o anumita preferinta dupa numele ei scurt sau dupa descriere.
·
Category
Preferintele sunt grupate dupa ariile functionale. Se afiseaza numele grupului de preferinte.
·
Preference
O preferinta are un nume scurt cu maxim 6 caractere si o descriere.
Se apasa butonul Show Name din bara de butoane pentru a afisa numele scurt al preferintei sau se apasa butonul Show Description pentru a afisa descrierea.
·
Value
Se poate modifica valoarea unei preferinte.
Preferinta ITMODD (Item Override Display Dimensions) determina ca Form Generator sa stabileasca dimensiunea de afisare a unui element de tip GUI, din blocul de date (se seteaza preferinta ITMODD la GUI).
Barele de butoane si meniurile ii ajuta pe utilizatorii finali sa navigheze si sa utilizeze aplicatiile generate. Un smartbar este o bara de butoane ce implementeaza elementele de meniu standard (este identica cu bara de butoane a lui Form Runtime). Preferinta FMNDMA (Form/Menu Default Menu Application) specifica care meniu este atasat la videoformatul generat. Daca se specifica DEFAULT&SMARTBAR, generatorul produce un meniu si o bara de butoane standard care se adauga la bara de butoane implicita pe care generatorul a copiat-o in videoformat .
Pentru a sterge bara de butoane implicita se utilizeaza fie Oracle Developer Form Builder sau fereastra de dialog Generate Form.
Se poate afisa semnificatia unei coloane in videoformat folosind propietatea Show Meaning. Aceasta propietate accepta urmatoarele valori:
·
Null
Se afiseaza numai valoarea coloanei in videoformat.
·
Abbreviation
only
Abrevierea coloanei este afisata in loc de valoarea ei .
· Meaning alongside code
Semnificatia coloanei este afisata dupa valoare. Se foloseste numai pentru elemente de tip text (text item).
· Meaning only
Este afisata numai semnificatia coloanei.
Preferinta LOVBUT controleaza generarea unui buton lista de valori (LOV button). Se seteaza preferinta LOVBUT =Y si un buton este plasat in videoformat specifind ca o lista de valori (LOV) este valabila pentru un element din videoformat.
In concluzie instrumentul Application Design Transformer (ADT) genereaza definitii de module, stabileste modul de utilizarea a datelor de catre module si inregistreaza asocierile dintre module si functii in Repository.
De asemenea Oracle Designer ofera posibilitatea de a crea un nou modul sau de a copia unul existent.
Daca se creeaza un nou modul se va specifica definitia modulului, modul cum utilizeaza datele si optional se poate asocia modulul cu functiile existente.
Design Editor ofera mai multe modalitati de a crea un nou modul. Cea mai simpla modalitate este de a utiliza instrumentul Module Application Guide. O alta modalitate de a crea un nou modul este de a folosi navigatorul din Design Editor.
Daca se copiaza un modul, definitia modulului destinatie este derivata din modulul sursa. Design Editor ofera doua utilitare pentru a copia un modul :
· Copy care permite selectarea propietatilor care se vor copia.
· Copy With New Language care copiaza automat majoritatea propietatilor modulului sursa si permite selectarea unei limbi straine diferite.
SINTEZA:
Etapa 12 Setarea
propietatilor de afisare a coloanelor
12.1 Editarea propietatilor.
· In Design Editor Navigator se extinde ramura Columns a unei tabele.
· Se selecteaza coloana dorita si se deschide fereastra de propietati.
12.2 Modificarea secventei de afisare a coloanelor
· Click pe butonul Switch to Dialogs.
· Dublu click pe o tabela.
· Se selecteaza optiunea Display.
· In fereastra Columns displayed, click pe o coloana si se utilizeaza sagetile bidirectionale (up, down) pentru a muta coloana in pozitia dorita.
Etapa 13 Generarea
modulelor aplicatiei
13.1 Stergerea modulelor candidate
· Se selecteaza modulele din navigator.
· Se verifica ca butonul Use Dialogs nu este selectat.
· Se seteaza propietatea Candidate pe “No”.
· Se salveaza modificarea .
13.2 Stergerea modulelor manuale
· Modulele manuale sunt reprezentate in navigator cu culoarea galbena la fel ca modulele candidate dar fara (?).
· Se selecteaza aceste module si se sterg.
13.3 Crearea unei diagrame de module
· click pe un modul din navigator si se trage in suprafata de lucru (drag and drop).
· click pe butonul Zoom din bara de butoane pentru a mari diagrama. Se poate maximiza fereastra Design Editor prin selectarea optiunii Window/Arrange Windows din meniu.
13.4 Setarea optiunii prin care se lanseaza automat in executie un videoformat generat
· se alege optiunea Options/Generate Options/Forms din meniul principal.
· se selecteaza optiunea Run din fereastra de dialog Generate.
· se selecteaza butonul Yes din grupul de butoane radio Run Form.
13.5 Generarea unui modul
· se selecteaza modulul din navigator sau din diagrama.
·
se selecteaza butonul Generate din bara de butoane.
·
in fereastra de dialog Generate Form se selecteaza butonul Start.
· dupa generare, modulul se salveaza.
Etapa 14 Rafinarea
modulelor pentru generare
14.1 Vizualizarea unui modul
· Click pe icoana Design Editor.
· Se selecteaza optiunea Modules.
· Se extinde ramura Modules.
14.2 Crearea unei diagrame pentru un modul
· Se trage definitia de modul din navigator in suprafata de lucru.
14.3 Modificarea ordinii de utilizare a tabelelor pentru o structura master-detail
Blocul de date master trebuie sa fie inaintea blocului de date detaliu. Se trage blocul master inaintea blocului detaliu pina cind apare o linie orizontala intrerupta inaintea blocului detaliu.
Pentru a crea o legatura master-detail :
· Se deschide diagrama pentru modul.
· Se aranjeaza blocurile de date astfel blocul master trebuie sa fie inaintea blocului detaliu .
· Click pe butonul Create Link.
· Click pe tabele utilizate pentru blocul de date master si detaliu (apare legatura intre cele doua blocuri de date).
14.4 Stergerea elementelor din blocul de date
· Cu tasta CTRL apasata, se selecteaza elementele din diagrama care se vor sterge.
· Se apasa CTRL+Delete.
· Dupa ce se verifica elementele listate in fereastra Delete se selecteaza optiunea Delete.
14.5 Adaugarea unui element la un bloc de date
Modulele utilizeaza atit tabele cit si coloane. Termenul de bound item se refera la utilizarea unei coloane de catre un modul
· Click pe butonul Switch to Dialogs.
· Click pe butonul Create Item si apoi click pe tabela utilizata.
· In fereastra de dialog Bound Item se selecteaza coloana utilizata.
·
Click butonul Next.
·
Se selecteaza ce operatii sunt permise pentru
acest element si apoi se salveaza.
Un bound item are multe propietati :
· Propietatea Insert (utilizatorul poate introduce valori in acest element).
· Propietatea Update (utilizatorul poate modifica valorile acestui element).
· Propietatea Query (utilizatorul poate specifica o cerere folosind acest element).
14.6 Modificarea lungimii de afisare pentru un element
· Se deschide fereastra de propietati pentru elementul respectiv.
· Se selecteaza optiunea Display .
· Se modifica propietatea Width.
14.7 Stabilirea numarului de rinduri afisate intr-un bloc de date
Sunt o serie de propietati ale blocurilor de date care afecteaza comportamentul aplicatiei generate. Numele blocului de date va fi identic cu numele tabelei de baza utilizate dar se poate modifica pentru a evita confuziile. In fereasta de dialog Edit Module Component se selecteaza optiunea Name. In fereastra de dialog Edit Module Component se pot edita operatiile permise in blocul de date (Insert, Update, Delete, Query) daca se selecteaza optiunea Operations si daca se selecteaza optiunea Display se stabileste numarul de rinduri afisate de blocul de date.
· Se deschide fereastra de propietati pentru blocul de date.
· Se selecteaza optiunea Display.
· Se seteaza propietatea Number of rows displayed la numarul dorit.
15.1 Selectarea preferintelor
· Se selecteaza obiectul (aplicatie, modul sau componenta de modul) pentru care se defineste preferinta.
· Click pe butonul Generator Preference din bara de butoane sau se selecteaza optiunea Edit/Generator Preferences din meniul principal.
15.2 Selectarea unei preferinte folosind numele scurt
· Click pe butonul Show Name din bara de butoane.
· Click pe cimpul ce este dupa butonul Filter.
· Se tasteaza numele preferintei.
· Click pe Filter.
·
Se
extinde grupul de preferinte afisat.
15.3 Selectarea unei preferinte folosind descrierea ei
· Daca numele scurt este afisat click pe butonul Show Description.
·
Click pe cimpul ce este dupa butonul Filter.
· Se tasteaza un cuvint sau o fraza (de exemplu block decoration).
·
Se
extinde grupul de preferinte afisat.
15.4 Modificarea unei preferinte la nivel de modul
· In navigator sau in diagrama se selecteaza modulul pentru care se defineste preferinta.
· Click pe butonul Generator Preferences din bara de butoane sau se alege optiunea Generator Preferences din meniul atasat butonului dreapta al mouse-ului.
·
Se
extinde grupul de preferinte.
· Se alege preferinta si se seteaza valoarea dorita.
· Se salveaza modificarea facuta prin selectarea butonul Save din bara de butoane.
15.5 Afisarea semnificatiei unui element din blocul de date
· Se deschide fereastra de dialog Edit Bound Item pentru elementul respectiv.
· Click pe optiunea Display din fereastra de dialog Edit Bound Item.
· Se selecteaza optiunea Show Meaning si se seteaza la “Meaning only”.
15.6 Generarea unui buton LOV
· Se deschide fereastra de dialog Edit Lookup Table usage pentru o tabela lookup.
· Click pe optiunea LOV din fereastra de dialog.
· Se muta elementele pe care dorim sa le afisam in cimpul Items in LOV.
15.7 Adaugarea coloanelor la lista Select Items
· Click pe optiunea Items.
· Se muta coloanele pe care dorim sa le afisam in fereastra Select Items.
15.8 Specificarea unui titlu pentru o lista de valori
· Se deschide fereastra de dialog Edit Lookup Table Usage pentru tabela lookup.
· Click pe optiunea LOV din fereastra de dialog.
· Se specifica titlul in cimpul Title for LOV.
Etapa 16. Crearea unui
nou modul sau copierea unui modul existent
16.1 Crearea unui nou modul utilizind optiunea Module Application Guide
· Click pe icoana Design Editor.
· Daca ecranul Welcome este afisat atunci se selecteaza optiunea Use a guide, apoi click pe butonul Module Applications si apoi pe butonul OK.
· Daca ecranul Welcome nu este afisat, se selecteaza optiunea Tools/Module Application Guide din meniul principal.
· Click pe butonul Create and Edit Modules.
· Click pe butonul Modules.
· Click pe butonul Create.
· Se utilizeaza Module Wizard pentru a defini propietatile modulului (Module Short Name, Language). Click pe urmatoarele butoane pina se creeaza modulul sau se apeleaza optiunea Module Component Data Wizard.
· Se selecteaza butonul Invoke Module Component Data Wizard.
· Se specifica numele blocului de date, titlul, limba straina utilizata.
· Click pe butonul Next si se alege tabela de baza si tabelele de lookup.
· Click pe butonul Next si se specifica operatiile ce pot fi executate pe tabele.
· Se selecteaza elementele blocului de date. Click pe butonul Next pentru a deschide fereastra de dialog Item Names.
· Click pe butonul Next pentru a specifica operatiile pe elementele blocului de date.
· Click pe butonul Next pentru a specifica elementele obligatorii.
· Click pe butonul Next pentru a crea blocul de date .
16.2 Crearea unui nou modul utilizind navigatorul
· Se selecteaza optiunea Switch to Dialog.
· Click pe optiunea Module din navigator.
· Se selecteaza ramura Modules.
· Click pe butonul Create care deschide fereastra Module Wizard.
· Se definesc propietatile modulului.
· Se alege optiunea Module Data Component Data Wizard.
· Se specifica numele blocului de date si se aleg tabele de baza si cele lookup.
· Se specifica operatiile ce pot fi executate pe blocul de date.
16.3 Copierea unui modul
· Se selecteaza modulul sursa ce va fi copiat din navigator.
· Se alege unul din utilitare Utilities/Copy sau Copy With New Language.
· Se specifica numele modulului destinatie.
· Daca se utilizeaza utilitarul Copy se selecteaza optiunea Options pentru a stabili propietatile care se vor copia. Se selecteaza butonul OK.